Bauhaus

over een buitengewone kunstopleiding en beroemd instituut voor vormgeving en architectuur

Net na de Eerste Wereldoorlog werd in Duitsland, in Weimar, een nieuwe school opgericht. De vooruitstrevende architect Walter Gropius werd directeur van deze opleiding, die tegelijkertijd een academie voor beeldende kunst en een kunstnijverheidsschool was. In het Bauhaus – de naam is afgeleid van de middeleeuwse bouwhutten – leidden moderne inzichten tot een spectaculaire vernieuwing van het kunstonderwijs.

In 1925 verhuisde het Bauhaus naar Dessau. Het nieuwe, door Gropius ontworpen schoolgebouw was onmiddellijk hèt grote voorbeeld van de moderne architectuur. In de werkplaatsen van het Bauhaus werden belangrijke ontdekkingen gedaan op het gebied van alledaagse gebruiksontwerpen. De ontwerpen waren bedoeld voor massaproductie. Hier werd bijvoorbeeld de eerste stoel met metalen buizen ontwikkeld. Ook werd de basis gelegd voor het hedendaagse, functionele bouwen.

Inmiddels heeft het Bauhaus een onaantastbare status bereikt. De inzichten op het gebied van het kunstonderwijs, de concentratie op goed ontworpen producten die door de industrie zijn gemaakt en een functionele manier van bouwen zijn niet meer uit onze leefwereld weg te denken.

foto van het Bauhaus (Walter Gropius, 1926)
Bauhaus, Dessau (Walter Gropius, 1926)