‘Kunst is moeilijk, dat is niks voor mij.’

Dit is een uitspraak die iedereen herkent. Ja, kunst kan moeilijk zijn en lastig te begrijpen. De Franse schilder Georges Braque zei het ooit zo: ‘Er is slechts één ding waardevol aan een kunstwerk, namelijk dat wat je niet kunt uitleggen.’ Dat is een tamelijk ongemakkelijke opmerking als je – zoals ik – graag over kunst vertelt. Bovendien heeft Braque gelijk. Alles staat of valt met de acceptatie dat er altijd iets onzeker en vaag blijft in de kunst. Maar op dat onbereikbare stukje na valt er veel te ontdekken. Door iets te weten te komen over de achtergrond van de maker, of over de tijd waarin een kunstwerk is ontstaan en vooral door goed te kijken. Daar begeleid ik je graag bij.

over mij

Tijdens mijn studie kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (tegenwoordig Radboud Universiteit) wist ik het eigenlijk al. De aantrekkingskracht van de beeldende kunst was enorm en ik wilde er zoveel mogelijk over weten. Maar nog liever wilde ik erover vertellen en andere mensen deelgenoot maken van die liefde voor de kunst.

Alles wat ik na mijn studie heb gedaan staat in het teken van die overdracht. In de vorm van museumeducatie, onderwijs aan middelbare scholieren en vooral veel cursussen en lezingen voor diverse instellingen en voor een divers publiek.

portret van Wilma Gosselink door Joy Dekok/everythingmattersdesign
foto: Joy Dekok/everythingmattersdesign